Organisation

Økonomisk styring af den offentlige sektor

Ledige pladser: 
30
Tilmeld

Formål

Faget har til formål at analysere og skabe et billede af de udfordringer, der er forbundet med at styre økonomien i den offentlige sektor.

Dit udbytte
  • Viden omkring konkrete styringsværktøjer som budgettering, incitamentsstyring og omkostningsallokering.
  • Kompetencer til at analysere og forstå økonomisk argumentation og kalkulation.
  • Kompetence til at analysere organisatoriske og psykologiske effekter af incitamentsstyring.
  • Evne til at analysere motivations problemer i den offentlige sektor
Ledige pladser: 
30
Type
Kernefag
Periode
Forår 2022
Ugedage
Tors, fre 9-17
Datoer undervisning
28/1, 3/2, 25/2, 4/3
Datoer eksamen
Aflevering d. 24/3. Mundtlig d. 19/4, 20/4, 21/4
ECTS
5
Antal undervisningsdage
4
Pris
17.000 kr. + materialer

Økonomisk styring af den offentlige sektor har til formål at analysere og skabe et billede af de udfordringer, der er forbundet med at styre økonomien i den offentlige sektor. Centralt i denne udfordring er at skabe incitamenter, der både motiverer de ansatte og ikke resulterer i dysfunktionel adfærd.

Du lærer at analysere den økonomiske styring på et overordnet niveau, med udgangspunkt i at forstå rationalet bag NPM (New Public Management), og samtidig diskutere specifikke teknikker og problemstillinger, som mellemledere i den offentlige sektor står overfor. Her taler vi om incitamentssystemer, effektbaseret budgettering, rankings, takststyring, relationen mellem øget brug af præstationsmålinger og motivation. Til sidst får du økonomisk og styringsmæssig indsigt, med udgangspunkt i økonomisk teori, men hvor vi også trækker på sociologi og psykologisk teori.

Temaer
  • Incitamenter og performancemåling
  • Omkostningsberegning
  • Takststyring
  • Effektbaseret budgettering
  • Motivation af fagfolk ved hjælp af incitamenter
Læringsform

Undervisningen vil være en blanding af online undervisning, klassiske forelæsninger, oplæg til diskussion, minicases, simulationer, memoer og minipræsentationer fra de studerende. Case materialet til fagets diskussioner kommer altså dels fra skriftlige oplæg fra undervisernes side men også fra de studerendes egne præstationer af problemstillinger relateret til fagets tematikker.

Eksamen

Projektrapport på 10 til 15 sider.  Mundtlig eksamen på baggrund af projektrapport med underviser og ekstern censor (30 min. inkl. votering).

Relateret artikel
 

Pil til højre

Undervisere på dette fag

Ivar Friis

Lektor, Copenhagen Business School

Ivar Friis er lektor på Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS. På MPG er Ivar fagkoordinator og underviser på kernefaget 'Økonomisk styring af den offentlige sektor'.

Pil til højre

Peter Skærbæk

Professor, Ph.D., Copenhagen Business School

Peter Skærbæk er professor, Ph.D. på Institut for Regnskab på CBS. På MPG underviser Peter på kernefaget 'Økonomiske styring af den offentlige sektor'.

Læs mere

Tim Neerup

Lektor, Ph.D., Copenhagen Business School

Tim Neerup er lektor, Ph.D. på Institut for Regnskab på CBS. På MPG underviser Tim på kernefaget 'Økonomiske styring af den offentlige sektor'.

Læs mere

Sof Thrane

Professor MSO, Copenhagen Business School

Sof Thrane er professor MSO ansat på Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi ved CBS. På MPG underviser på kernefaget Økonomisk styring i den offentlige sektor.

Læs mere

Relaterede fag

Pil til højre

Kontakt os

Ida Marie Klahn
Programkoordinator