Organisation

Ledelse af økonomisk styring

Ledige pladser: 
15
Tilmeld

Formål

Bliv bedre til at analysere de udfordringer, der er forbundet med at styre økonomien og samtidig sikre de ansattes motivation.

Dit udbytte
 • Viden omkring konkrete styringsværktøjer som budgettering, målinger og forskellige typer af resultat og incitamentsstyring.
 • Kompetencer til at analysere og forstå økonomisk tankegang og argumentation.
 • Kompetence til at analysere organisatoriske og psykologiske effekter af styringstiltagene.
 • Evne til at analysere motivations problemer i den offentlige sektor
Ledige pladser: 
15
Type
Kernefag
Periode
Forår 2023
Ugedage
Ons, fre 9-17
Datoer undervisning
1/2, 10/2, 1/3, 15/3
Datoer eksamen
Aflevering d. 30/3. Mundtlig d. 17/4, 18/4, 19/4
ECTS
5
Antal undervisningsdage
4
Pris
17.000 kr. + materialer

Obs! Dette fag hed tidligere 'Økonomisk styring af den offentlige sektor'.

'Ledelse af økonomisk styring' har til formål at analysere og skabe et billede af de udfordringer, der er forbundet med at styre økonomien i den offentlige sektor. Centralt i denne udfordring er at skabe styringstiltagr, der både motiverer de ansatte og ikke resulterer i dysfunktionel adfærd.

Du lærer at analysere den økonomiske styring på et overordnet niveau, med udgangspunkt i at forstå rationalet bag NPM (New Public Management), og samtidig diskutere specifikke teknikker og problemstillinger, som mellemledere i den offentlige sektor står overfor. Her taler vi om incitamentssystemer, budgettering, digitaliseringens betydning for brugen af resultatsmålinger, rankings, taktstyring relationen mellem øget brug af præstationsmålinger og motivation. Til sidst får du økonomisk og styringsmæssig indsigt, med udgangspunkt i økonomisk teori, men hvor vi også trækker på sociologi og psykologisk teori.

Temaer
 • Resultatsmålinger og præstationsevalueringer
 • Incitamentssystemer
 • Digitalisering og resultatsmålinger
 • Motivation af fagfolk ved hjælp af incitamenter
 • Rankings
 • Takststyring
 • Budgettering
Læringsform

Undervisningen vil være en blanding af online undervisning, klassiske forelæsninger, oplæg til diskussion, minicases, simulationer, memoer og minipræsentationer fra de studerende. Case materialet til fagets diskussioner kommer altså dels fra skriftlige oplæg fra undervisernes side men også fra de studerendes egne præstationer af problemstillinger relateret til fagets tematikker.

Eksamen

Projektrapport på 10 til 15 sider.  Mundtlig eksamen på baggrund af projektrapport med underviser og ekstern censor (30 min. inkl. votering).

Relateret artikel
 

Pil til højre

Undervisere på dette fag

Ivar Friis

Lektor, Copenhagen Business School

Ivar Friis er lektor på Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS. På MPG er Ivar fagkoordinator og underviser på kernefaget 'Ledelse af økonomisk styring'.

Pil til højre

Peter Skærbæk

Professor, Ph.D., Copenhagen Business School

Peter Skærbæk er professor, Ph.D. på Institut for Regnskab på CBS. På MPG underviser Peter på kernefaget 'Økonomiske styring af den offentlige sektor'.

Læs mere

Tim Neerup

Lektor, Ph.D., Copenhagen Business School

Tim Neerup er lektor, Ph.D. ved 'Institut for Regnskab' på CBS. På MPG underviser Tim på kernefaget 'Økonomiske styring af den offentlige sektor'.

Læs mere

Sof Thrane

Professor MSO, Copenhagen Business School

Sof Thrane er professor mso og er ansat på 'Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi' på CBS. På MPG underviser Sof på kernefaget 'Ledelse af økonomisk styring'.

Læs mere

Relaterede fag

Pil til højre

Kontakt os

Ida Marie Klahn
Programme Manager