Forandring

Forandringsledelse i en reform og styringskontekst

Den offentlige sektor er blevet reformeret markant gennem de senere år. Reform og forandring er et vilkår for offentlig ledelse i dag, og behovet for forandringsledelse har aldrig været større.

• Viden om den nyeste internationale forskning om aktuelle reformer og forandringer
  • Grundlæggende forståelse af centrale ledelses- og forandringsteorier, der kan anvendes i praksis
  • Indsigt i hvordan forandringsprocesser kan gennemføres på nye refleksive måder og hvordan modstand med forandring håndteres
Kernefag
Forår 2023
Tirs 9.15.-16.15
24/1, 31/1, 7/2, 28/2
Aflevering d. 30/3. Mundtlig d. 17/4, 18/4, 19/4
Obs! Dette fag er en videreudvikling af det tidligere kernefag 'Ledelse af reform og forandring'.

Forandringsledelse i en reform og styringskontekst giver dig en grundlæggende forståelse af forandring som vilkår for offentlig ledelse i dag og skaber indsigt i de udfordringer, du som offentlig leder har i konkrete forandringsprocesser.

Vi tager udgangspunkt i væsentlige politiske reformer og bruger relevante teoretiske begreber og modeller til at forstå forandringerne. Du får indblik i, hvordan forandring, som et organisatorisk fænomen, er blevet behandlet i klassisk og nyere litteratur, og du bliver øvet i at anvende teori og metode til at anlægge en analytisk tilgang til organisatorisk forandring. Du lærer at kunne identificere organisatoriske forandringsproblemstillinger i egen ledelsespraksis for derigennem at kunne reflektere over forandringen.

• Forandringsprocesser i organisationer og forandringsteori
  • Koblingen mellem forandring og reformer, herunder reformteori og styringsparadigmer
  • Ledelse som offentlig værdiskabelse
  • Modstand mod forandring og hybrid forandringsledelse

Undervisningen veksler mellem traditionel forelæsning, gæsteoplæg fra bl.a. Carsten Greve, som er reformforsker, videocases, diskussioner og øvelser i faste studiegrupper. Du vil arbejde med dine egne erfaringer og udfordringer, som skal formes som en case i eksamensopgaven.

Projektrapport på 10 til 15 sider som gerne må reflektere over egen ledelsespraksis. Mundtlig eksamen på baggrund af projektrapport med underviser og ekstern censor (30 min. inkl. votering).

January

2020

Under coronakrisen blev det lægerne og sygeplejerskerne, der fik ansvaret også for patientsikkerheden. Et nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan krisen sætter reformer af sektoren i perspektiv.

Anne Reff Pedersen

Professor mso, Copenhagen Business School

Med bred viden inden for offentlig organisering og innovation og som tidligere studielder på MPG er Anne en efterspurgt underviser og mastervejleder på MPG.

Amalie Martinus Hauge

Amalie Martinus Hauge er ekstern lektor på Institut for Organisation, Copenhagen Business School. Amalie underviser på 'Forandringsledelse i en reform og styringskontekst'.