Per Vibskov

Nørrebro Provsti

Med MPG har provst Per Vibskov fået større blik for, hvad ledelse kan, og hvad ledelse ikke kan. Ledelse kan nemlig også være en fristelse, som man som leder skal lære at modstå, mener han.

Per Vibskovs karriere har nok taget nogle lidt større sving end de flestes. Den 59-årige provst på Nørrebro i København er oprindelig uddannet blikkenslager tilbage i 80’erne og har ydermere en karriere som rockbassist bosiddende i London bag sig.

Nogle kunne måske også se Per Vibskovs masteruddannelse på CBS som et nyt sving i hans karriere, men ikke ifølge ham selv.  For Per Vibskov har ledelse og ansvar altid været en rød tråd i hans brogede karriere. Faktisk blev interessen allerede vakt som barn i KFUM-spejderne, hvor han som 13-årig patruljefører blev sendt på lederuddannelse.

”Den uddannelse har præget mig afgørende sidenhen. Jeg lærte at tage ansvar og gå forrest. Siden begyndte jeg at spille musik og har spillet i en række forskellige bands. Og jeg oplevede, at meget af koordineringen og administrationen havnede hos mig. Det var nødvendige opgaver, og uden jeg havde et udtalt ønske om at sidde med de opgaver, så blev det mit ansvar,” siger Per Vibskov, der som 30-årig tog en HF-uddannelse og herefter søgte direkte ind på teologistudiet på Københavns Universitet.

Per Vibskov blev præst i en alder af 40 år, og efter en række forskellige stillinger blev han i 2015 provst på Nørrebro. Provst er en administrativ mellemleder i folkekirken. Med stillingen fulgte kirkeministeriets særlige lederuddannelse for provster.

”Uddannelsen fik styrket min interesse for ledelse og det at få en mere teoretisk forståelse af ledelse. Og derfor valgte jeg MPG, selvom det er meget usædvanligt i folkekirken, at man som præst tager en master i ledelse. Og slet ikke et sted som CBS,” fortæller Per Vibskov.

En værktøjskasse til ledelse

Per Vibskov valgte helt bevidst at tage MPG på to år sammen med et hold på 21 personer.

”Jeg ville gerne tage uddannelsen fokuseret og sammen med et hold. Det så jeg er en stor styrke i. Og selvom jeg måske i starten så mig selv som en fremmed fugl på uddannelsen, og andre måske det samme, så tror jeg, at det gik op for flere af mine holdkammerater, hvor meget ledelse der er bag kirkens mure.  På trods af at vi på holdet kommer fra vidt forskellige organisationer og med forskellige uddannelser, så kan vi bruge hinandens refleksioner og erfaringer. Og alle på holdet følger stadig hinanden, ”siger Per Vibskov.

Han fremhæver særligt en ting ved MPG-forløbet:

”Fundamentet for MPG er, at hver eneste opgave, man laver, skal referere til den arbejdsplads, man har. Så alle de opgaver, jeg har lavet, har haft noget med folkekirken at gøre. Så det hele har været relevant for min ledelsespraksis i dag,” siger Per Vibskov.

”Min evne til perspektivskifte som leder er blevet styrket med MPG.
Per Vibskov, provst, Nørrebro Provsti

Han bruger et billede fra sin verden som blikkenslager tilbage i 80’erne, når han skal beskrive udbyttet af de to års studier.

”Som blikkenslager har jeg min rørtang med. Men det er jo ikke det eneste, jeg har med. Jeg har en hel værktøjskasse for at kunne løse de forskellige opgaver. På samme måde er det som leder. Her har jeg brug for en værktøjskasse. Den har jeg fået udvidet med MPG. Jeg har fået flere greb som leder. Flere måder at tilgå ledelse. Og så har jeg fået en skærpet bevidsthed om ledelse. Om hvad ledelse er, og hvorfor man leder.  Så på den måde har jeg også fået et større blik for, at mere handler om ledelse. Også i min rolle som provst,” siger Per Vibskov.

Ledelse handler om politik

Særligt kernefaget ’Ledelse af reform og forandring’ nævner Per Vibskov som en kilde til refleksioner over ledelse og den forandring, som man kan skabe som leder.  

”Min evne til perspektivskifte som leder er blevet styrket med MPG. At ledelse ikke kun er top-down men også handler om netværk og at lytte. Det kan være nødvendigt i visse situationer, som fx i krig at være en general, der bestemmer det hele. Men i langt de fleste tilfælde fungerer det jo ikke,” siger Per Vibskov, der har en klar holdning til ledelse og hurtige reformer.

”Vi har set mange pludselige reformer, der er slået fejl. Både i virksomheder og i det offentlige. Folkeskolereformen er et godt eksempel. Som leder er det en vigtig bevidsthed, at man ikke leder ind i fristelsen til pludselige strukturelle reformer eller revolutioner. Men at man lytter og leder i netværk. MPG har styrket mig i at finde den balance mellem at lytte og tage beslutninger,” siger Per Vibskov.

Han har med MPG fået en langt større forståelse for netop det politiske aspekt af ledelse.

”Ledelse handler på mange måder om politik. Man skal have blik for vigtigheden af både at lede ned, op og til siden. Og så kæmper man som leder om ressourcer. Det blev særlig klart for mig på det valgfag, der hedder ’De politiske budgetter’, som, jeg mener burde, være obligatorisk på MPG.  Alle ledere har budgetter, de skal forholde sig til. Det kommer man ikke udenom. På MPG blev jeg langt mere opmærksom på, hvor politisk arbejdet med budgetter er, og hvilke politiske kræfter, der ligger bag,” siger Per Vibskov.

Se case

Christian Bach Birkshøj fik større forståelse for det politiske niveau med MPG

Pil til højre

Pers

uddannelsesforløb

”Jeg ville gerne tage uddannelsen fokuseret og sammen med et hold. Det så jeg er en stor styrke i. Og selvom jeg måske i starten så mig selv som en fremmed fugl på uddannelsen, og andre måske det samme, så tror jeg, at det gik op for flere af mine holdkammerater, hvor meget ledelse der er bag kirkens mure.”

se hvordan job og uddannelse hænger sammen

Med værktøjet “Masterplanner” kan du få et overblik over, hvordan MPG kan planlægges, så job og uddannelse hænge sammen. .

Planlæg din egen master

Med værktøjet “Masterplanner” kan du få et overblik over, hvordan din fulde master kan se ud - i den form og i det tempo du har lyst til.

Pil til højre

Kort om 

Per

Uddannelse
  • Han er uddannet teolog i 2002
  • Har afsluttet Kirkeministeriets obligatoriske uddannelse for provster i 2019
  • I 2021 færdiggjorde han MPG
Arbejde
  • Han har 18 års erfaring som sognepræst i Hvidovre, Roskilde, Stevns og på Nørrebro
  • Han har 15 års erfaring som natkirkepræst
  • I 2015 blev han udnævnt som provst

Andre deltagere på MPG

Relateret artikel
 

Pil til højre

Kontakt os

Nanna Grubbe
Programme Manager